Marad a banki különadó, duplájára nő a tranzakciós illeték, változik a hipa-számítás alapja, jobban adóztatják a cafeteriát, bevezetik a közműadót, 2,5 millió forintig egyedi számlaellenőrzést tart a NAV – ezek az új csomag főbb elemei. Az adóemelésekre az EU kényszeríti, közgazdaságilag helytelen számításaival a kormányt – mondta Matolcsy György.

Az EU jövőre 3,7-3,9 százalékos magyar államháztartási hiányt prognosztizál, mert úgy vélik, az október elején bejelentett egyenlegjavító programtól kevesebb bevétel várható, ráadásul a várnál kisebb lesz a gazdasági növekedés – jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Az EU kalkulációját szakmailag hibásnak, közgazdaságilag megalapozatlannak tartjuk – mondta a miniszter. Az EU például azt állítja, hogy amit a bolgárok meg tudnak tenni, azt a magyarok nem, mert nem fogadták el, hogy a pénztárgépek és az adóhatóság online összekötésétől 95 milliárdos többletbevételt remél a magyar kormány. Ez kettős mérce alkalmazását jelenti – mondta Matolcsy György. A miniszter emlékeztetett arra is, a közösség 11 tagállamnak engedélyezte, hogy jövőre államháztartása 3 százaléknál nagyobb hiánnyal zárjon, míg Magyarország nem is kért ilyesmit; ez értékelése szerint szintén kettős mérce alkalmazását jelenti.

A kormány az új helyzetben úgy döntött, alkalmazkodik az EU igényeihez, mindent megtesz azért, hogy a jövő évi deficit az unió számításai szerint is 2,7 százalékos legyen, hogy Magyarország jövőre kikerülhessen az uniós támogatások megvonásával fenyegető túlzottdeficit-eljárás alól. A kabinet így 7 intézkedésről döntött, amelyek összesen 367 milliárd forinttal javítják a jövő évi büdzsé egyenlegét – jelentette be a miniszter.

A 7 lépés a következő:

1. A bankadó 2013-ban nem feleződik, amitől 72 milliárdos pluszbevételhez jut az állam. „A bankszövetséggel kötött megállapodást nem tudjuk fenntartani; szerettük volna, de az EU miatt nem megy” – értékelt Matolcsy György.

2. A tranzakciós illeték mértéke 1 helyett 2 ezrelék lesz; ettől 90 milliárd forint pluszbevételhez jut a büdzsé, az összbevétel az illetékből 230 milliárd lesz. Az illetékemelést a pénzintézetek nem, vagy csak nagyon kicsit fogják a fogyasztókra hárítani a nagy verseny miatt – mondta a miniszter.

3. Az államkincstár esetén is 2 ezrelékes lesz a tranzakciós illeték; ebből 40 milliárd lesz a többletbevétel, 80 milliárd az összbevétel. Az intézkedés nem jelenti a bérek, nyugdíjak, szociális transzferek megadóztatását.

4. Változik a helyi iparűzési adóalap számítása, a cégek jövőre árbevételük 80 százalékáig vonhatják le az eladott áruk beszerzési értékét (eddig 100 százalékig lehetett); 35 milliárd forint folyik be a lépésből. Az adóemelés lényegében a kereskedelmi szektor jövőre kifutó különadóját helyettesíti – mondta a miniszter.

5. Bevezetik a közműadót a föld alatt lévő vezetékekre, csatornákra, nemcsak Budapesten; 30 milliárdos bevétel származik majd az új adóból. A közműadó leginkább a külföldi tulajdonban lévő közszolgáltatókat terheli – mondta Matolcsy.

6. Csökken a cafeteria-juttatások adókedvezménye: a béren kívüli juttatások után az eddigi 10 helyett 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. A cafeteria adóelőnye nem tűnik el, csak csökken: 100 forint kifizetés adótartama 34 forintra emelkedik, míg bérként 48 forint lenne az adótartalom – közölte a miniszter.

7. A NAV 60 milliárd forint áfatöbblethez jut, miután 2,5 millió forintig egyedi számlaellenőrzés lesz.

A lépések fájdalmasak, de érintetlenül hagyják a nyugdíjakat és a közszféra béreit – hívta fel a hallgatóság figyelmét a miniszter.

„Arra számítunk, hogy az EU végre elhiszi, hogy rendben vagyunk, biztosan tartható a hiánycél jövőre. Ha 2013 közepén kiderül, hogy nekünk van igazunk, a magyar gazdaság jobban teljesít, akkor megszűnik a túlzottdeficit-eljárás, és nekifuthatunk néhány elhalasztott intézkedésnek, például a tanári béremeléseknek” – mondta.

Harcolunk azért, hogy az EU „általam nagyon nagyra tartott tisztviselői” elfogadják és elégségesnek találják az intézkedéseket – felelte kérdésre válaszolva Matocsy György, majd úgy vélte: érzelmi alapja van az unió által alkalmazott kettős mércének, mert Magyarország 2004 óta nem tartotta be vállalásait. „Ennek a kételynek kell eltűnnie” – fogalmazott.

Megdöbbent a bankszövetség

A Magyar Bankszövetség megdöbbenéssel értesült arról, hogy a kormány “egyoldalúan megszegi” a korábban közösen elfogadott és aláírt együttműködési megállapodásokat – áll a szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében. Az ismertetett intézkedések – parlamenti elfogadásuk esetén – veszélyeztetik a magyar gazdaság szereplőinek kiszámítható finanszírozását, minden elemükkel tovább csökkentik a bankok hitelezési képességét. Mindez erősen visszaveti a reálgazdaság növekedési kilátásait, egyúttal akadályozza az elhúzódó gazdasági válságból való kilábalást – áll a bankok érdekvédelmi szervezetének állásfoglalásában.

A szükségesnél nagyobb mértékűnek nevezték az MTI által megkérdezett elemzők a 367 milliárdos kiigazítási csomagot. Nyeste Orsolya, az Erste Bank közgazdásza szerint nem kétséges, hogy a terhek egy részét a vállalkozások a fogyasztókra hárítják, ami tovább távolítja a várható inflációt a 3 százalékos céltól. Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője pedig úgy vélte, hogy a banki különadó fenntartása nehezebbé teszi az IMF-megállapodást, mert a szervezet korábban a bankadó kivezetését kérte.

Hasznos volt? Ossza meg ismerőseivel!