Törvény lett a munkahelyvédelmi akcióterv javaslataiból – a parlament hétfői ülésnapján a képviselők elfogadták a járulékcsökkentést és a kkv-k működési feltételeinek javítását célzó, valamint a kisvállalkozások két új adóneméről szóló törvényjavaslatokat. Az új szabályok 2013. január 1-el lépnek hatályba.

Járulékkedvezmények és vállalkozásbarát intézkedések

A több adótörvényt, valamint a társasági és a számviteli törvényt is módosító salátatörvény többek között szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás kedvezményt biztosít a pályakezdők, az 55 éven felüliek, a tartósan álláskeresők, a szakképzetlen munkavállalók, valamint a gyermeknevelésből munkába visszatérő szülők alkalmazásához. Emellett bevezeti a pénzforgalmi elszámolást, enyhít a saját tőke pótlásának és az árfolyamnyereség elhatárolásának szabályain és eltörli a házipénztárban tartható készpénzkorlátot.

Kisadó

A 6 milliós bevételi határig választható kisadó az iparűzési adón kívül minden adó- és járulékterhet magába olvaszt, és az adminisztrációval sem kell sokat bíbelődni – elsősorban egyéni vállalkozók, egy-kétszemélyes betéti társaságok választhatják, a kft-k ki vannak zárva az adónemből. Főállású vállalkozó így havi 50.000 forintos adóteherrel számolhat.

Kisvállalati adó

Kisebb árbevételű és létszámú társas vállalkozások egyszerű és kedvezményes adózását teszi lehetővé a kisvállalati adó – 500 milliós árbevételi és 25 fős létszámkorlátot határoz meg a jogszabály. Az adó mértéke 16 százalék, és megfizetésével az adóalany mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó, a szakképzési hozzájárulás, és az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulás alól is.

Hasznos volt? Ossza meg ismerőseivel!