Először is tisztázzuk, hogy mi az ingatlan?

Vélhetően sokan elgondolkodnak azon, hogy egy ilyen kérdést miért teszünk fel, de hiszen ezt mindenki tudja. De vajon így van ez? A helyzet az, hogy az ingatlan fogalmát sok irányból meg lehet közelíteni. Nem fogom most itt felsorolni valamennyi fellelhető meghatározást, csak felsorolás szintjén említem meg, hogy mely törvényi helyeken lehet ezt megtalálni. Aki ennél részletesebb definíciókat szeretne találni, azok a felsorolásban szereplő helyeken megtalálja.

  • a Polgári Törvénykönyvben
  • az ingatlannyilvántartásról szóló törvényben
  • az illetéktörvényben és a helyi adókról szóló törvényben
  • a személyi jövedelemadóról szóló törvényben, valamint 
  • az Áfa törvényben.

Szinte minden említett törvényben találhatóak eltérések a meghatározásban, de ezek értelmezésére nincs szüksége, ha az ingatlan adásvételi szerződést irodámmal intézi.

Nem jogot végzett emberként elég, ha ismerik a legegyszerűbb és legpraktikusabb megközelítést. Az ingatlan az, aminek saját helyrajzi száma van. Minden más ezzel kapcsolatos ismeret birtoklására ott van az ügyvédi irodánk.

Sokan nem értik, hogy az ingatlan adásvételi szerződéshez miért kell ügyvéd, de az ingatlanügyletek során ez értelmet nyer.

Tudni kell, hogy az ingatlanokra speciális jogi szabályozás vonatkozik. Bárki szabadon adhat el, vásárolhat meg ingatlant, de határozottan célszerű egy felkészült ügyvéddel nekivágni az ingatlan adásvételi szerződés megkötésének. Az eladók, vagy a vevők jó része nem is gondol rá, de a jogi háttér ismerete nélkül sok kockázatot rejt akár a legegyszerűbb ingatlan adásvétel is.
Egy ingatlan adásvételi szerződés kapcsán belefuthatunk olyan buktatókba, amelyek elég nagy veszteséget okozhatnak. Ezért mondjuk mi is azt, hogy erősen javasolt lenne a törvényi előírás nélkül is az ingatlan adásvételi szerződést ügyvéddel intézni.

Az ingatlanjog területén szerzett tapasztalatok, valamint a jogi háttér alapos ismerete alapján kiemelkedő szaktudással rendelkezünk, és az ügyletek teljes folyamatában ennek birtokában kísérjük végig a feleket.

Ahhoz, hogy ezt a feladatot valaki hatékonyan és szakszerűen képes legyen ellátni, hosszú évek intenzív tapasztalatára és a tapasztalatokra épülő biztos szaktudásra van szükség.

Milyen ingatlan ügyletekben készül nálunk ingatlan adásvételi szerződés?

Igen széleskörű az a terület, ahol a közreműködésünk igénybe vehető. Nem szeretnénk most itt valamennyi területet felsorolni, de néhány kiemelt területet megadunk.

  • Ingatlan tulajdonjog-átruházásával, bérbeadásával kapcsolatos szerződések elkészítése és véleményezése (ingatlan adásvételi szerződés, ajándékozási szerződés, csereszerződés, bérleti szerződés), teljes körű földhivatali ügyintézés
  • Ingatlanokkal kapcsolatos biztosítéki szerződések véleményezése, illetve elkészítése; banki ügyintézésben való közreműködés
  • Ingatlan beruházások (lakóingatlanok, kereskedelmi ingatlanok, ipari ingatlanok) teljes körű jogi támogatása
  •  jogi támogatása ingatlanüzemeltetésben
  • peres, valamint hatóságok előtti képviselet ingatlanokat érintő ügyekben

Röviden összegezve az eddigieket, mindenkinek azt javasoljuk, hogy még az ingatlan adásvételi szerződés megkötése előtt keresse fel irodánkat, hogy már az első lépéseknél segítsünk elkerülni az esetleges buktatókat.

Hasznos volt? Ossza meg ismerőseivel!