Blog

A GVH 85 millióra bírságolta a Spart

gvh-530x360

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.  jelentős piaci erővel való visszaélést valósított meg 2009 és 2011 között, amikor beszállítóit – a velük kötött szerződések alapján – pusztán a forgalmazásért cserébe utólagos árkedvezmény megfizetésére kötelezte, ezért 50.000.000 Ft bíráságot szabott ki a vállalkozásra.

Tovább

Online kereskedelem – Vámköteles lehet az Európai Unión kívülről rendelt termék

online-kereskedelem-694x360

Az Európai Unión kívüli országból interneten megrendelt áruk 22 euró értékig vámmentesek, e fölött azonban adófizetési kötelezettség keletkezik – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője.

Tovább

2014-es adó-tb-illeték változások

parlament20081020-600x360

Személyi jövedelemadó

2014-től kiterjesztik a családi adókedvezményt: azok a szülők, akik a családi kedvezményt teljes összegben eddig nem tudták igénybe venni, 2014-től azt családi járulékkedvezmény formájában az egyéni egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékukból is érvényesíthetik.

Tovább

Az adószám felfüggesztéséről

adoszam-felfugg-740x360

Az adószám felfüggesztésének van helye, ha

Tovább

Adóregisztrációs eljárás

adoreg-740x360

Az adóregisztrációs eljárást 2012-től alkalmazza az adóhivatal (cégbírósági eljárás esetén cég alapításakor illetve változásbejegyzési eljárás esetén). Az adóregisztrációs eljárás során az adóhivatal speciális kockázatelemzési eljárást végez, amelynek következménye a bejegyzés megtagadásán kívül/helyett könnyedén lehet adóellenőrzés, akár soron kívüli adóellenőrzés és fokozott adóhatósági felügyelet elrendelése is.

Tovább

Készpénzforgalom korlátozása és a szerződés

keszpenz-740x360

A készpénzforgalom korlátozásának szabályairól már többször többféle megközelítésből írtunk. Ezúttal a korlátozás szabályozásában a szerződéssel kapcsolatos előírásokat próbáljuk részletesebben ismertetni, ahol erre van információ ott kitérünk arra is, hogy az adott kérdést hogyan értelmezi a NAV. Emlékeztetőül idézzük a jogszabály szövegét.

Tovább

Fokozott adóhatósági felügyelet

127985_g-740x360

A jogintézménynek bevallott célja, hogy az adóhatóság által kockázatelemzést követően kiválasztott, adózási szempontból kockázatosnak ítélt adózók már tevékenységük első időszakában folyamatosan adóhatósági felügyelet mellett működjenek.

Tovább

Finomságok adóellenőrzésekről

penz-740x360

Egyre gyakoribbak az összefüggések elemzésén alapuló adóellenőrzések: ilyenkor a revizorok egybevetik többek között a bizonylatokat, a helyszíni ellenőrzés adatait, a beszállítóktól nyert adatokat és a dolgozók vallomását. A cég honlapján szereplő adatokkal is vigyázni kell, és a vállalkozások ellenőrzése sokszor vagyonosodási vizsgálathoz vezet, amelyek során egyre kevesebb a kibúvó.

Tovább

Bűzlik valami a vagyonosodási vizsgálatok körül?

beszamolo

A vagyonosodási vizsgálatoknál alkalmazott joggyakorlatot áttekintő munkacsoport alakult a Kúria vezetésével. Az elemző csoport feladata lesz, hogy megvizsgálja a valós adóalap megállapítása érdekében alkalmazott becslési eljárás jogszabályi hátterét és az ítélkezési gyakorlatot.

Tovább

Járulékalap, járulékmérték

adoemeles

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény jelentős része 2012. július 1-jén lépett hatályba. Ettől az időponttól a korábban használt személyi alapbér meghatározás helyett a törvény az alapbér fogalmát használja. A változás átvezetésre került a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvényben (a továbbiakban: Tbj.) és a Tbj. végrehajtásáról szóló 195/1997. (XI. 5.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Tbj. vhr.) is.

Tovább